Galéria

A második ütem utolsó simításai

A pesterzsébeti Mátyás király téren 2019-ben megkezdett református templom kivitelezése újabb mérföldkőhöz érkezett.

A korábbi, 2021. év elejére lezárult első fázisban ugyan már elkészült a teljes épületszerkezet, illetve elnyerték végső formájukat a homlokzatok, a harangtorony és a látványos tetőszerkezet, de a belső munkák csak a templomtérben és az átriumos gyülekezeti tér egy részében fejeződtek be.

Örömmel adunk hírt arról, hogy a tavasszal indult második ütemre kitűzött épületrészeket — a templomteret és a gyülekezeti termeket, illetve a lelkészlakás földszinti részét — a kivitelező rövidesen befejezi. Pár napja megkezdődtek az utolsó simítások.

Újabb fákkal bővült a Mátyás király téri kőrisliget

Fapótlási kötelezettségünk keretében újabb 12 fát ültettünk a Mátyás király térre és a templomtelekre 2020 decemberében.
A frissen plántált fák többsége a tavaly telepített kőrisligetet gazdagítja – 11db háromszor iskolázott, 20/25 cm körtérfogatú magas kőrissel (Fraxinus excelsior).

A Mátyás király tér keleti szélét így immár egy 100m hosszú kőris-fasor szegélyezi.

Emellett az épületegyüttes közepén lévő belső kerengő dísze lett egy szintén háromszor iskolázott, 18/20 cm körtérfogatú csepleszmeggy díszfa (Prunus fruticosa), amely az Abéta Kft. ajándéka. Az adományt ezúton is köszönjük!

Így gyülekezetünk eddig összesen 42db magas minőségű fát telepített az új templom közvetlen szomszédságában.

Az épületegyüttes templomtere hamarosan kész

Elérkeztünk a templomtér kialakításának befejező szakaszához.
Elkészült az elektromos és gépészeti szerelés, helyére került az összes külső ablak és ajtó, a belső korlátok, ill. elkészült a bádogos munka, festés, és a belső világítás.

A templomtér egyes elemeit (pl. végleges padlóburkolat, belső elválasztók, bútorzat, hangosítás) csak egy későbbi fázisban tudjuk majd megvalósítani – újabb források érkezése esetén.

Az épületegyüttesünk másik két harmadának (gyülekezeti termek és lelkészlakás) belső kivitelezési munkái szintén csupán az építkezés egy következő ütemében valósulhatnak majd meg.

Őszi eredmények

Az építkezés újabb jelentős mérföldkövéhez érkeztünk a torony beemelésével. A torony lakói a Mártírok úti imaház régi harangjai, amelyek alig várják, hogy hívogassanak Titeket a pesterzsébeti Összetartozás-templomba 🙂

Gyógyulnak a sebek a templomon

A tűzeset utáni helyreállítás nagy része elkészült: a sérült deszkázat, lécezés, szigetelés és fólia cseréje megtörtént, várjuk a palákat!

Kigyulladt a templomunk

2020. augusztus 11-én kigyulladt az épülő templomunk tetőszerkezete.
A fotókat köszönjük Dósa-Papp Tamás építésztervezőnek.

2020 tavaszának eredményei

Május elejére befejeződtek a belső vakolások a templomtérben és a gyülekezeti térben.

Valamennyi épületrész felett elkészült a tető szerkezete és szigetelése, illetve befejeződött a teljes épületegyüttes tetőszerkezetének külső deszkázása. Elkészült a külső állványozás a tetőfedéshez, így megkezdődhetett a palafedés is – ezzel párhuzamosan pedig megindult a bádogos szakmunka.

Látványos eredmények 2020 februárjában

A hó végére elkészült a templom összes vasbeton és falazott tartószerkezete (alaplemez, pillérek, födémek, falszerkezetek és támfalak). Befejezték a padló alatti közművek bekötéseit, megépült az ivóvíz, a csapadékvíz és a szennyvíz telken belüli hálózata is.

Az egyik leglátványosabb előrelépés, hogy megkezdődött a templomtér ragasztott fa-tetőszerkezetének építése is.

Januári eredmények

A januári munkákkal az épület szerkezete szempontjából lényeges haladás történt, elkészült például a kerengő szerkezete.

Karácsony előtti előrehaladás

A karácsony előtti hetekben is a tervezett ütemben halad a munka.

Új kőrisliget a Mátyás király téren

A templomtelken októberben kivágott 9 fa (7 zöld juhar, 1 fehér akác és egy eperfa) pótlásaként múlt héten elültettünk 30 darab 18-20 cm-es törzskörméretű, háromszor iskolázott magas kőrist (Fraxinus excelsior Althena).

Így a Mátyás király tér templomtelken kívüli része mostantól egy tágas kőrisligetnek ad otthont.

A fapótlás második ütemét (12 fa telepítésével) a templom építésének befejezését követően indítjuk.

December eleji haladás

Decemberben sem áll meg a munka, a kivitelező igényesen, szorgalmasan és látványosan halad.

Zajlik az építkezés

A kivitelező eredményesen halad az építési munkálatokkal

Alapozási munkák

Isten kegyelméből 2019 őszén elkezdődhetett az építkezés.

Alapkőletétel

Az alapkőletételi ünnepségen készült fényképek

Templomunk látványtervei

Templomunk látványtervei

Mátyás király tér

A templom tervezett helye - Budapest XX. (Pesterzsébet), Mátyás király tér