Rólunk

Kik vagyunk?

Budapest egyik református gyülekezete, a Pesterzsébet Szabó-telepi Református Egyházközség.
1943 óta vagyunk önálló egyházközség, előtte már jónéhány éve a Pesterzsébet-központi Egyházközség „Szabó-telepi egyházköreként” működtünk.

Gyülekezetünkben a vasárnapi istentiszteleteken kívül számtalan rendszeres alkalmat tartunk a gyermekfoglalkozásoktól az ifjúsági órákon át a felnőtt bibliaórákig.

Hogyan merült fel egy új templom ötlete?

Gyülekezetünk már a II. világháború alatt szeretett volna templomot építeni, amihez rendelkezésre is álltak a saját források, ám a viszontagságos idők csak az alapozást tették lehetővé az erzsébeti Bácska téren. A háború és az utána kialakult politikai helyzet felemésztette a közösség vagyonát, és ellehetetlenítette a templom felépítését.

Így a gyülekezet immár 70 éve egy családi házból átalakított, korábban orvosi rendelőként használt épületben tartja alkalmait.

A ház egyre romló műszaki és statikai állapota azonban hosszútávon alkalmatlan arra, hogy az istentiszteleteknek és a számos egyéb gyülekezeti eseménynek helyt adjon.

Hogyan kértük fel Makovecz Imrét, a világhírű építőművészt a templom tervezésére?

Eredeti terveink szerint a már meglevő épületünket szerettük volna felújítani, erre azonban nem nyílt lehetőség. Ezt követően döntött a XX. kerület vezetősége arról, hogy Pesterzsébeten, a Mátyás király téren egy új református templom épüljön, illetve arról is, hogy azt Makovecz Imre világhírű építőművész tervezze. Ezért Földesi Gyula országgyűlési képviselő úr és lelkipásztorunk személyesen kereste fel Makovecz urat.

Az álom – Makovecz Imre szívügye

Földesi Gyula szíves közbenjárása, segítsége folytán Makovecz Imre építőművész úr egyik utolsó munkájaként készítette el a Pesterzsébet Szabó-telepi Református Egyházközség részére a gyülekezet új templomának vázlatrajzát.

A művész úrral való személyes találkozásaink során egyértelművé vált, hogy az új református templom felépítése nem csak egyházközségünk, hanem Makovecz úr szívügye is, aki egyszerű, református hagyományainkhoz méltó, ugyanakkor az organikus építészet elemeit felmutató templomot „álmodott” közösségünk számára, Isten dicsőségére. Az idős művész – romló egészségi állapota miatt – a tervek részletes kidolgozásával munkatársát, Dósa-Papp Tamás építészt bízta meg.

Az indulás

Pesterzsébet Önkormányzata 2013 őszén 4,5 M Ft-ot biztosított a Pesterzsébet Szabó-telepi Református Egyházközség számára annak érdekében, hogy a tervezési folyamat megkezdődhessen. A XX. kerület vezetőségének támogatásával köthettünk tehát szerződést Dósa-Papp Tamás úrral az új pesterzsébeti református templom vázlat-, engedélyezési és kiviteli tervének elkészítését illetően.

Az építkezés

Istennek hála, 2019-ben elkezdődhetett az építkezés. Mint az egyik legkisebb budapesti református gyülekezet, pusztán az önerőnkből képtelenek vagyunk a teljes terv megvalósítására, ugyanakkor széles társadalmi összefogás eredményeképpen elindulhatott a kivitelezési munka. Közösségünk szívügye, hogy az új református templom kerületünk és városunk javát szolgálja, annak ékessége lehessen.